Την Κυριακή 7 Απριλίου 2019 συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τα γεγονότα του "Αιματηρού Πάσχα του έτους 1919". Τότε, με πρωτεργάτη τον μακαριστό Μητροπολίτη Ρόδου κυρό Απόστολο Τρύφωνος, ο λαός μας εξέφρασε με ψηφίσματα και συλλαλητήρια την ημέρα του Πάσχα, μετά τον Εσπερινό της Αγάπης, την θέλησή του για αυτοδιάθεση και ενσωμάτωση στον Εθνικό κορμό. Η βίαιη αντίδραση των Ιταλών προκάλεσε τον θάνατο του Ιερέως Λουκά Παπακωνσταντίνου και της Ανθούλας Ζερβού στο Παραδείσι.
Με αφορμή την ενδοξη αυτή Επέτειο της τοπικής μας ιστορίας, στον Ενοριακό Ναό Αγίου Νικολάου Παραδεισίου την Κυριακή 7 Απριλίου τελέστηκε τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου και συλλειτουργούντων των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Στρατονικείας κ. Στεφάνου και Ολύμπου κ. Κυρίλλου, κατά την οποία έλαβε χώρα το μνημόσυνο των Εθνομαρτύρων Ηρώων και των άλλων αγωνιστών εκείνης της ημέρας. Τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Σεβασμιώτωτατος Μητροπολίτης μας, ενώ μήνυμα της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ, ανέγνωσε ο Αρχιμ. Μελίτων Μπέλλος. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η λιτανεία της Εικόνος των εν Ρόδῳ Αγίων, των ιερών Λειψάνων των τοπικών μας Αγίων και της τιμίας Κάρας του Αγίου Παντελεήμονος. Η λιτανευτική πομπή σταμάτησε στον τόπο θυσίας του Παπα-Λουκά και Ανθούλας Ζερβού, όπου εψάλη Τρισάγιο και στη συνέχεια κατευθύνθηκε στην Πλατεία Παραδεισίου, όπου έλαβε χώρα η τελετή κατάθεσης στεφάνων στις προτομές τους και η ανάγνωση από τον κ. Σπύρο Κατσούρη ποιήματος δικής του συνθέσεως, σχετικό με την ημέρα, και εψάλη ο Εθνικός Ύμνος.
Μετά την επιστροφή στο ιερό Ναό και την δεξίωση στην παρακείμενη αίθουσα εκδηλώσεων της Ενορίας, στο Πάνω Σχολείο του Παραδεισίου, πού πρόσφατα ανακαινίστηκε, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση, την οποία χαιρέτισαν ο Αρχιερατικός Προϊστάμενος της Ενορίας Παραδεισίου Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ολύμπου κ. Κύριλλος, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Παραδεισίου κ. Κυριαζής Μιχαήλογλου, ο Βουλευτής κ. Δημήτριος Γάκης ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Μιχαήλ Μπαριανάκης και την οποία παρουσίασε η κ. Αναστασία Χατζαντωνίου. Η εκδήλωση περιελάμβανε ομιλία της κ. Ευαγγελίας Παναή, Φιλολόγου-Δημοτικής Συμβούλου, Θεατρική παράσταση από το Λύκειο Ελληνίδων Ρόδου με τίτλο "Η Θυσία", και τραγούδια της Απελευθέρωσης των Δωδεκανήσων, τα οποία απέδωσε το Τμήμα Γυναικών της Μικτής χορωδίας του Δήμου Ρόδου υπό την Διεύθυνση του κ. Μιχάλη Καλαεντζή, ο κ. Ιωάννης Κλαδάκης (λύρα) και η κ. Χριστίνα Κόζα (τραγούδι).
Το βράδυ της Δευτέρας 8 Απριλίου 2019 στο κατάμεστο από κόσμο Καθεδρικό Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου έλαβε χώρα επιστημονική Εσπερίδα την οποία χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτιος Χατζηδιάκος, ο Εκπρόσωπος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Φιλήμων Ζανετίδης, ο Βουλευτής κ. Μάνος Κόνσολας και την οποία προλόγισε και συντόνισε ο Καθηγητής του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Σπύρος Συρόπουλος. Εισηγήθηκαν ο κ. Νικόλαος Νικολάου, τ. Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ρόδου και Συγγραφέας, ο κ. Μανώλης Μακρής, Νομικός και Συγγραφέας, και η κ. Ευαγγελία Παναή, Φιλόλογος και Δ. Σύμβουλος του Δήμου Ρόδου, με τίτλους εισηγήσεων αντιστοίχως: 1) "Ιστορικό και πολιτικό πλαίσιο μέσα στό οποίο διαδραματίστηκαν τα γεγονότα του 1919", 2) "Τα γεγονότα στην πόλη της Ρόδου", και 3) "Τα γεγονότα στη Βιλλανόβα και στα χωριά της Ρόδου". Ακολούθησαν τραγούδια της Απελευθέρωσης των Δωδεκανήσων, τα οποία απέδωσε το Τμήμα Γυναικών της Μικτής χορωδίας του Δήμου Ρόδου. Την Εσπερίδα έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, ο οποίος ευχαρίστησε τους Εισηγητές, τον Προϊστάμενο της Ενορίας Παραδεισίου Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ολύμπου κ. Κύριλλο και όλους όσους συνέβαλαν στη επιτυχή διοργάνωση των εκδηλώσεων.