Ιερά Μητρόπολις Ρόδου

Copyright ©2017 imr.gr

Disable Preloader
Ιερά Μητρόπολις Ρόδου

Μνήμη Οσίας Γαβριηλίας

            Την Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου π. Θεωνά Καμπέρη και τον Διάκονο π. Τίτο Σωτηράκη μετέβη στην Λέρο και προέστη ως εκπρόσωπος της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ, του πρώτου εορτασμού της Μνήμης της Οσίας Μητρός Γαβριηλίας της Κωνσταντινουπολίτιδος, της Ελεήμονος. Παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Απόστολος Ασπράκης, οι τοπικές αυτοδιοικητικές Αρχές προεξάρχοντος του Δημάρχου Λέρου Τιμοθέου Κωττάκη, οι στρατιωτικές Αρχές προξάρχοντος του Φρουράρχου Λέρου, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, και πλήθος κόσμου.

            Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε του πανηγυρικού Εσπερινού, ο οποίος έλαβε χώρα στον Μητροπολιτικό ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λέρου, συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Γουϊνέας κ. Γεωργίου, και Λέρου Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ. Παϊσίου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου. Μετά το πέρας του Εσπερινού πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της τιμίας Κάρας, των ιερών Λειψάνων και της ιεράς Εικόνος της Οσίας Γαβριηλίας, από τον Μητροπολιτικό Ναό στην πλατεία Πλατάνου. Την ιερά πομπή συνόδευσε η Δημοτική Φιλαρμονική παιανίζοντας κατάλληλα εμβατήρια και αποδίδοντας τις κεκανονισμένες τιμές, αντιπροσωπείες και πολυμελείς ομάδες από τους Συλλόγους ΚΕΠΕΑΛ «Άρτεμις», Μικρασιατών Λέρου, 3ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Λέρου, Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης Λέρου, κ.α. Στην κατάμεστη από κόσμο πλατεία Πλατάνου και έμπροσθεν του Δημαρχείου της νήσου ἀναπέμφθηκε η κατά την τάξη δέηση. Ακολούθησε ιερά Αγρυπνία της οποίας προέστη ο Σεβασμιώτατος άγιος Γουϊνέας, έψαλλαν δε η Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Υψενής Ρόδου Μοναχή Μαριάμ και οι Μοναχές της συνοδίας της.

            Την κυριώνυμη ημέρα της Μνήμης της Οσίας (Πέμπτη 18 Ιουλίου) ο Σεβασμιώτατος προέστη της τρισαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, συλλειτουργούντων του οικείου Ποιμενάρχου και του αγίου Στρατονικείας. Πρίν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας  ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο άγιο Λέρου για την προσγενομένη πρόσκληση να παραστεί στην πανήγυρη και μετέφερε τα συγχαρητήρια και τις ευχές της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, εκείνος δε ενεχείρισε στον Σεβασμιώτατο απότμημα Ιερού Λειψάνου της Οσίας προς ευλογία του ποιμνίου της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου καθώς και διάφορα αναμνηστικά δώρα. Επίσης, εις ανάμνησιν του πρώτου αυτού εορτασμού της Μνήμης της Οσίας, ενεχείρισε από μία μεγάλη Εικόνα της στον Σεβ. Μητροπολίτη Γουϊνέας κ. Γεώργιο, στην Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Παναγίας Υψενής Ρόδου Μοναχή Μαριάμ και στην Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Παναγίας των Βρυούλων Μοναχή Φιλοθέη. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας παρετέθη δεξίωση στην αίθουσα του Μητροπολιτικού ιερού Ναού.

            Το απόγευμα της Πέμπτης, στο Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως στα Άλιντα Λέρου, έλαβε χώρα ομιλία από την Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Παναγίας των Βρυούλων, Μοναχής Φιλοθέης, για την ζωή και το έργο της Οσίας Γαβριηλίας.

            Το πρωί της Παρασκευής 19 Ιουλίου ο Σεβασμιώτατος εκκλησιάστηκε κατά την Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της ιεράς Μονής Παναγίας του Κάστρου, όπου  ο τάφος της Οσίας Γαβριηλίας. Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο άγιος Στρατονικείας, ἐψαλλαν δε η Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Υψενής Ρόδου Μοναχή Μαριάμ και οι Μοναχές της συνοδίας της.

Share: